Hoe Nauta Connect ChatGPT inzet in de dagelijkse werkzaamheden

Hoe Nauta Connect ChatGPT inzet in de dagelijkse werkzaamheden

Bij Nauta Connect is het ontwikkelteam voortdurend in de weer om geavanceerde softwareoplossingen te creëren die voldoen aan de behoeften van onze klanten.

Hoe blijven ze vooroplopen in deze constant veranderende technologische wereld? Een van de tools die ze daarvoor gebruiken, is ChatGPT. In deze blog duiken we dieper in hoe ze dit hulpmiddel inzetten in onze dagelijkse werkzaamheden.

 

Gebruik op de werkvloer

Stelt u zich eens voor: een junior ontwikkelaar zit met een complex vraagstuk. Hij wil bijvoorbeeld weten hoe hij een bepaalde API kan integreren met onze WebManager. In plaats van urenlang op internet te zoeken, te scrollen door talloze artikelen en te filteren wat relevant is, doet ChatGPT dit allemaal in een fractie van de tijd. ChatGPT levert direct relevante documentatie en voorbeeldcodes. Dit bespaart tijd en maakt het leerproces efficiënter.

En als een stukje code van ChatGPT eenmaal werkt, wordt het resultaat nog steeds gecontroleerd door andere developers volgens ons vier-ogenprincipe – een methode die we altijd hanteren, met of zonder ChatGPT.

 

Van technische kennis naar heldere communicatie

Ons team heeft uitgebreide kennis van software, maar het kan een uitdaging zijn om die kennis om te zetten in helder en correct Nederlands of Engels. ChatGPT assisteert ons bij het herschrijven en verfijnen van handleidingen, waardoor onze klanten altijd duidelijke instructies van ons ontvangen.

Maar dat is niet alles. ChatGPT bewijst ook zijn waarde bij het trainen van nieuwe developers. Deze AI- gedreven tool geeft namelijk antwoord op inhoudelijke vragen vanuit bijvoorbeeld een uitgebreide handleiding.

 

Nieuwe concepten visualiseren

Een totaal andere toepassing van ChatGPT is het visualiseren van een nieuw concept. Het opstellen van een complexe code voor zo’n nieuw product kan veel tijd in beslag nemen. Maar met ChatGPT kan wat normaal dagen zou duren, worden teruggebracht tot slechts enkele uren om een werkend prototype te realiseren.

Een goed voorbeeld hiervan is toen we ChatGPT vroegen om een code te genereren om een modulaire locker mee in 3D te visualiseren. Binnen 5,5 uur hadden we een tool waarbij we de locker van alle kanten kon bekijken, kolommen konden toevoegen of verwijderen – een taak die normaal gesproken drie tot vier dagen zou duren!

Bedenkt u eens hoeveel deze slimme tool kan opleveren bij een grote afdeling developers: de besparing in tijd én geld is enorm!

 

Sterke en zwakke punten van ChatGPT

We hebben ervaren dat ChatGPT bijzonder effectief is bij nieuwe concepten die je vanaf het begin opzet. De leercurve is namelijk het sterkst bij het ontwikkelen van nieuwe producten en ideeën. Maar zodra er menselijk inzicht en interpretatie nodig zijn, kan de doeltreffendheid van ChatGPT verminderen. Het is een kwestie van uitproberen.

Als je ontdekt dat je meer tijd besteedt aan het wijzigen van wat ChatGPT heeft voorgesteld dan aan het zelf opstellen ervan, is het misschien tijd om even pas op de plaats te maken. Maar die eerste stappen met ChatGPT kunnen uren, zo niet dagen, van ontwikkelingstijd besparen.

Wilt u weten hoe u ChatGPT kunt inzetten in uw business? Neem dan contact met ons op! Wij delen graag onze ervaring.